Hogyan válasszunk tárhely szolgáltatót?

Hogy ne legyen könnyű dolgunk, tárhely szolgáltatóból is van elég nagy választék. Az ár mellett fontos, hogy alkalmas legyen arra amire használni szeretnénk.

Összegyűjtöttem számodra pár szempontot, amit jó ha mérlegelsz választás előtt.

1. Tárhely mérete

Fontos, hogy tárhelyeden elegendő hely legyen. Maga a WordPress is foglal helyet, és minden amit csak feltöltesz később tárhelyedre. Mint képek, saját videók, használt bővítmények, létrehozott bejegyzéseid stb… ezek mind-mind helyet foglalnak. Ha fotós vagy, számolnod kell vele, hogy a képek miatt nagyobb tárhelyre lesz szükséged. Ezek általában plusz költséget jelentenek.

Szerintem kezdésnek egy 1GB tárhely megfelelő, és ezeknek még az éves díja is elenyésző.

Amennyiben menet közben elfogy a felhasználható helyed nem kell megijedni, minden további nélkül átléphetsz egy magasabb kategóriába. Természetesen kicsit több havi költségért.

2. Létezik adatbázis?

Amelyik tárhelyhez nem jár adatbázis is, azt kerüld el messzire. Ezek az oldalak alkalmatlanok számodra, hogy akár WordPress, akár egyedi fejlesztésű oldalt tudj rajta kezelni. Még a nagyon régi időkben, mikor létjogosultsága volt egy statikus oldalnak is, azoknak megfelelő lehetett, de napjainkban alap, hogy egy oldal dinamikus. Ehhez pedig adatbázis szükséges, amiben a tárhelyeden lévő adataid tárolódnak majd.

Léteznek tárhelyek ahol több adatbázis is elérhető, de egy kisebb bemutatkozó oldalnak bőven elég ha egy adatbázis van a tárhelyhez rendelve. Általában itt is igaz, hogy tudsz vásárolni mellé másikat ha úgy adódik.

3. Létezik cPanel admin felület a tárhelyhez?

Számodra igen fontos, hogy olyan tárhely szolgáltatót válassz, ami cPanel admin felülettel rendelkezik. Itt fogod tudni kezelni az oldalad techinaki beállításait, mint pl. adatbázist, aldomaint, FTP elérést,  e-mail fiókokat.

4. Biztosítanak biztonsági mentéseket?

Egy jó tárhely szolgáltató bizonyos alkalmanként automatán készít biztonsági mentést honlapodról. természetesen ezt te magad is el tudnád végezni, de ha elfelejted és épp akkor történik valami, akkor az egész addigi oldalad akár el is veszhet. Egy jó szolgáltató naponta készít ilyen biztonsági mentést számodra.

Ha most arra gondolsz, hogy minek ez, mi történhet? Nem is csinálok én semmit az oldalamon, akkor tévedsz. Sajnos minden honlap ami a világhálóra kikerül az ki van téve támadásoknak, és támadások folyamatosan vannak. Elég egyszer bejut valaki és törli az adatbázisod tartalmát, ha nincs biztonsági mentésed mehet a levesbe az egész eddigi oldalad. Természetesen itt már a védelem is szóba kerül mint rendkívül fontos elem, de arról  majd később írok. Most a lényeg, hogy legyen mindig egy biztonsági mentés!

5. Létezik support a tárhelyemhez?

Hát ez ismét egy nagyon fontos szempont kell legyen. Több esetben felmerülhet egy probléma, és nem mindegy, hogy akár hetekig nem működik az oldalad, amivel vevőket, vagy felhasználókat veszítesz, vagy akár hétvégén, éjjel elérhető valaki aki segít.
Én a https://www.hostinger.hu/ -nál vagyok. Nem a legolcsóbbak, de számomra ők a tökéletesek. Volt olyan amikor vasárnap hajnal 1 kor írtam valamiért, és még én is csodálkoztam rajta, hogy egyből válaszoltak.

Még sorolhatnék több tényezőt is, de ezeket tartom a legfontosabb kérdésnek. Nyugodtan nézz szét, hasonlítsd össze a tárhely szolgáltatókat.